I et samarbejde på tværs af landegrænser er musikvideoen ”Byge” skabt af forfatter og musiker Per Bloch, fotograf Charlotte Lakits og musiker Hans-Ole Amossen.

Den franske kunstfotograf Charlotte Lakits har filmet videoen i Frankrig, mens coronakrisen lukkede landet ned. På den måde blev pandemien en kreativ katalysator, som nu er blevet til en poetisk musikvideo. Mødet imellem Charlotte Lakits, Hans-Ole Amossen og Per Bloch har tilført musikvideoen en stemning af grønlandsk, fransk og dansk melankoli.

”Jeg var i Bretagne i det vestlige Frankrig med min søster, Jeanne Lakits, som er danser. Det regnede uafbrudt i 24 timer. Regnvejret og stemningen inspirerede os til at fortælle en historie, der starter i byen og ender ved en smuk strand i Bretagne”, fortæller Charlotte Lakits.

Påvirket af vejret
”Byge” handler om, hvordan ens humør bliver påvirket af vejret, og derfor også om, at melankoli og mørke kun er midlertidige tilstande. Før som siden bryder solen igennem skydækket. I videoen bevæger en kvinde sig rundt i byen og ud på landet – tåget og fjern, men samtidig kropslig og nærværende.

”Regnen satte mig i en særlig stemning, og dråberne på min hud styrkede min opmærksomhed på mine bevægelser og hjalp mig til at mærke min krop i forhold til omgivelserne”, fortæller danseren Jeanne Lakits.

Søskendeparret Lakits har optaget videoen i Paris, Normandiet og Bretagne. Charlotte Lakits står også bag coverbillederne til albummet ”Vi skal noget sammen”. Billeder der ligesom musikvideoen bygger på kropslighed og bevægelser.

”Charlotte er meget fysisk i sit arbejde. Da vi skulle tage billeder til albummets omslag, fik hun os til at ligge på jorden på en iskold efterårsdag i Nuuk. Og kort efter bad hun mig tage skjorten af og stå i bar overkrop, fordi hun havde fået en ny idé,” fortæller Per Bloch.

Musikvideoen til ”Byge” følger op på to musikvideoer fra albummet “Vi skal noget sammen”, som udkom tidligere på året, bl.a. ”Som i en drøm”, der også blev lavet i en grønlandsk version, ”Soorlu sinnattoq”, hvor Per Bloch selv havde indtalt den grønlandske tekst.